Uživam pisati priče za djecu i vjerujem da svojim slikovnicama čitateljima već od najranije dobi mogu približiti ideju o poštovanju i očuvanju prirode koja nas okružuje. Želim ih ponukati na istraživanje i ukazati na bogatu bioraznolikost naših parkova prirode. 

dr.sc. Martina Markov

autorica

Martina Markov doktorica je prirodnih znanosti, Murterka koju je život uz more i uputio u smjeru najvišeg obrazovanja vezanog za prirodu.

Poslije završenog Studija biologije-ekologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu mlada inženjerka biologije-ekologije Martina Markov pet je godina radila u šibenskoj gradskoj upravi u odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.  S početkom profesionalnog rada aktivna je bila i kao volonter te je 2005. godine osnovala danas nadaleko poznatu murtersku udrugu Argonauta, i u njoj bila vodeći volonter i predsjednica do 2013. godine. Spoj jednog i drugog, murterski i kornatski zavičaj i posvećenost prirodnim znanostima kroz obrazovanje, odveo ju je u jednom periodu života u Javnu ustanovu Nacionalni park Kornati u kojoj je, radeći na specifičnostima morskog eko sustava, kontinuirano obogaćivala svoja znanja vezana uz prirodu, okoliš, zaštitu i održivi razvoj. Kao djelatnica JU NP Kornati završila je doktorski studij na temu Ocjene stanja ribolovnih resursa na području NP Kornati.

Poslije deset godina okrenula je novu stranicu i otplovila u poduzetničke vode, osnovala tvrtku Eco Edu Media d.o.o. koja je registrirana za djelatnosti edukacije, istraživačke aktivnosti, EU projekte, izdavaštvo, savjetovanje u oblasti zaštite prirode i okoliša i održivog razvoja.

Prvi edukativni sadržaji nastali su nakon pronalaska ozlijeđene glavate želve u Jezerima na otoku Murteru koja je uskršnje blagdane te davne 2008. godine provela u njenom domu. Njezin tada petogodišnji sin joj je nadjenuo ime Leonardo po Ninja kornjačama koje su u to vrijeme bile zanimljive toj dječjoj dobi. S obzirom da je informacija o pronalasku glavate želve bila medijski popraćena, postojao je interes javnosti o njenom oporavku.

I tako je Martina, u koautorstvu s kolegicom Sanjom Drakulić, odlučila ispričati Priču o Leonardu obogaćujući stvarni događaj edukativnim elementima o glavatim želvama i prirodi općenito.

Nakon Priče o Leonardu slijedile su i druge slikovnice: Bepo i Kantica, Leonardo i prijatelji, brojni radni listići te ostali edukativno-informativni materijali za različite dobne skupine. Od samog početka Martinine likove vješto ilustrira grafička dizajnerica Ivana Grimani.

Martina uživa pišući jer vjeruje da svojim slikovnicama mladim čitateljima približava prirodne vrijednosti i kod njih razvija ljubav i poštovanje prema prirodi.